Bağışıklama Haftası Mesajı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 2005 yılından beri önerilen Dünya Aşılama Haftası etkinlikleri her yıl Nisan ayının son haftasında gerçekleştirilmektedir. Dünyanın her yerinde aşılama konusunda daha büyük adımlar atılmasını hedefleyen DSÖ; bu yıl 24-30 Nisan 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Dünya Aşılama Haftasının sloganını “Herkes için uzun bir yaşam” olarak belirlemiştir. Bu hafta içinde toplumun aşılar ve bağışıklama konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla her kesimden insana ulaşılarak onların bilgilendirilmesi hedeflenmektedir.
UNICEF’e göre 2019’da 2,29 milyar doz aşı yapılabilmişken Covid-19 pandemisi sebebiyle 2020’de 2 milyar doz aşı yapılabildiği belirtilmektedir. DSÖ her ne kadar toparlanma sürecine girdiğimizi ifade etse de tüm dünyada ülkelerin üçte biri hala rutin aşılanmada sorun olduğunu ifade etmektedir. DSÖ; 50 ülkede 60 toplu aşı kampanyasının ertelendiğini belirtirken bu durumdan çoğunluğu çocuk 228 milyon kişinin etkilendiği de ekliyor.Bu 50 ülkenin yarıdan fazlası Afrika kıtasında bulunuyor. Özellikle kızamık aşısı kampanyaları ertelenirken bu durum 140 milyon insanı etkileyecek.
DSÖ, UNİCEF,GAVI 2030 Bağışıklama Gündemi stratejisine göre insan hayatını tehdit eden 20 hastalığı önleyecek ve insanların daha uzun ve daha sağlıklı yaşamalarını sağlayacak aşıların hayat kurtarıcı etkisinden en üst düzeyde faydalanmayı hedeflenmektedir.
Bu aşı stratejisiyle 50 milyondan fazla insanın hayatının kurtarılması hedeflenmektedir.
Bu programa göre 2030 yılına kadar ;
1-Çocukluk ve ergenlik döneminde yapılan temel aşılarda %90 oranına ulaşmak
2-Hiç aşı olmayan çocukların sayısını yarı yarıya azaltmak
3-Covid-19, Rotavirüs yada İnsan Papilloma Virüs (HPV) gibi yeni veya daha az kullanılan aşılara ilişkin 500 adet ulusal veya bölgesel tanıtımı tamamlamak amaçlanmaktadır.
Son yıllarda ortaya çıkan aşı tereddütü ve/ya reddi tüm dünyayı saran küresel bir salgın gibi yayılmaya devam etmektedir. Toplumsal bağışıklığın sağlanmasında her bireyin aşılı olması büyük önem arz ederken aşı redleri ve tereddütleri her bireyi tehdit eder hale gelmiştir. Covid-19 pandemisiyle aşılara olan güvensizliğin artması ve hedeflenen aşı oranlarının azalmasıyla tüm dünyada yeni salgınların oluşması kaçınılmazdır, bu sebeple DSÖ’de 10 küresel sağlık tehditinden birinin ‘aşı reddi/tereddütü’ olduğunu bildirmektedir.
Aşılama; her bireyin doğuştan gelen hakkıdır, milyonlarca hayatı kurtarır ve dünyanın en başarılı maliyet etkin sağlık uygulamalarından biridir. Birinci basamak hekimleri olarak koruyucu sağlık hizmetlerinin en başında gelen “aşılama” sadece çocukları değil tüm toplumu koruma açısından en önemli amaçlarımızdan ve görevlerimizden biri olmalıdır.
#aşıheryaştahayatkurtarır