Kabakulak
Kabakulak , kabakulak virüsünün tükürük bezlerinde neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır .En çok yanak bölgesinde bulunan en büyük tükürük bezi olan Parotis’i tutarak hastalık oluşturur.Kabakulak virüsü solunum yolu ile bulaşarak kişileri hasta eder. Virüsü alan kişiler kendilerinde hastalık belirtileri olmasa bile maalesef hastalığı bulaştırmaya devam ederler ve etraftaki kişilerin hastalanmasına neden olurlar .
Hastalık bulaşan kişiler virüsü öksürük ,hapşırık ve ,konuşmaları esnasında boğaz burun ağızlarındaki tükürük yada salgıların havaya veya etraftaki eşyalara gelmesi sonucunda rahatlıkla diğer insanlara bulaştırırlar .Kabakulak hastası tükürük bezinin şişmesinden 5 gün önce ve sonra hastalığı bulaştırabilmektedir .
Hastalığa yakalanan kişide hafif ateş,tükürük bezlerinde şişme , baş ağrısı,kas ağrısı , yorgunluk ve iştahsızlık görülür.
Kabakulak genellikle 1-2haftada iyileşebilen bir hastalıktır. Tedavisinde destek tedavisi yapılır .İstirahat önerilir .Sıvı tedavisi ve gelişen istenmeyen durumlara yönelik seçenekler uygulanır .
Ancak kabakulak hastalığının istenmeyen olası komplikasyonları daha ağır tablolara yol açabilmektedir .En yaygın ve en ciddi tablo, testislerde iltihaba neden olmasıdır .Ergenlik sonrası kabakulak geçiren her 5 erkekten 1 inde testis iltihabı gelişebilmekte ve sonunda kısırlığa kadar giden bir durum oluşabilmektedir . Ayrıca pankreas iltihabı , menenjit (özellikle çocukluk döneminde en sık görülen istenmeyen durumdur ),beyin iltihabı , yumurtalık iltihabı ,kalıcı veya geçici işitme azlığı veya yokluğu gibi önemli hastalıklara sebep olabilmektedir. Süt çocukluğu döneminde anneden geçen koruyucu hücreler hastalıktan koruyuculuk sağlar.
Tedavide spesifik bir ilacı yoktur, sadece ağrı var ise kesmeye yönelik ağrı kesiciler verilebilir. Gebeliğin ilk üç ayı içerisinde hastalığa yakalanan annelerde düşük olabilir.
Kabakulak hastalığından korunmanın tek yolu aşı olmaktır .Kabakulak aşısı ülkemizde çocukluk aşı takvimine göre KKK(Kızamık Kızamıkçık Kabakulak ) aşısı şeklinde üçlü kombine olarak 12. ayda ve ilköğretimin 1. sınıfında iki doz olarak ücretsiz bir şekilde uygulanmaktadır .
Aşılama sonrası nadir de olsa uygulama yerinde kızarıklık ,şişlik , ağrı ve hafif ateş görülebilmektedir .Ayrıca az bir oranda ise hafif döküntü ve çok daha az olarak da tükürük bezinde hafif şişlik oluşabilir .
AŞI OLARAK HEM KENDİ SAĞLIMIZI HEM DE TOPLUMUN SAĞLIĞINI KORUDUĞUMUZU UNUTMAYALIM.
REFERANSLAR: McGahren E& Wilson W 2002
PEDİATRİ HATIRLATMALAR
(Uz. Dr Zuhal Aydan Sağlam Çev. Ed.)İstanbul : Nobel Kitapevi
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI HALK SAĞLIĞI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AŞI PORTALI