Rotavirüs Enfeksiyonu ve Aşılama
Rotavirüs enfeksiyonu, bebeklik çağından itibaren çocuklarda en sık ishale neden olan hastalıktır. Bu virüs tüm dünyada yaygın olarak bulunur ve hijyen koşulları ne kadar iyi olursa olsun hastalığa neden olur. Virüs bulaştığı bebek ve çocuklarda barsakları enfekte eder ve dışkı yolu ile bulaşır. Virüsün yayılmasında eller en önemli ara konağı oluşturur. Virüs, eller yıkanmadığı sürece 4 saate kadar ellerde canlı kalmayı başarır. Eşyaların üzerinde ise 10 güne kadar canlı kaldığı bildirilmiştir. Virüs, ağız yolu ile vücuda girer ve hastalık belirtileri 3-5 gün sonra ortaya çıkar. Hastalık belirtileri ortaya çıkmadan dahi hastalık bulaşıcı olma özelliğini kazanır. Virüsün sayılan özelliklerinden dolayı sosyo-kültürel ayrım gözekmeksizin her bebek ve çocuğu tehdit eder bir özellik taşımaktadır.
Hastalık, genellikle ateş ve kusma ile başlar ve ishalle devam eder. Genellikle aşılanmamış çocuklar 5 yaşına kadar 5 kez rotavirüs enfeksiyonuna yakalanırlar. İlk enfeksiyon en ağır olanıdır ve hastaneye yatış gerektiren ishaller arasında en sık karşılaşılan nedendir. Sonraki enfeksiyonlar nispeten daha hafif seyretme eğiliminde olup nadiren hastaneye yatış gerektirecek kadar ciddi olurlar.
Hastalık genellikle kendiliğinden iyileşme özelliği taşırken bazı durumlarda ağır ishal ve kusma durumunda sıvı kaybından dolayı damardan sıvı verilmesi gerekebilir. Hastalık 3-9 gün arası sürebilir.
Hastalık ülkemizde kış aylarında daha sık görülür.
Hastalığa yakalandıktan sonra belirli bir tedavisi bulunmamaktadır. Kaybedilen sıvının ve elektrolitlerin yerine konulması tedavide esastır.
Aşılama: Halen ülkemizde ruhsatlandırılmış 2 aşı bulunmaktadır. RV5 Rotateq® (MSD) ve RV1 Rotarix® (GSK)
RV5 Rotateq® İnsan ve sığır suşları ihtiva eden beş suş (G1-4 ve P1A[8]) içerir. Koruyucu veya thiomersal içermez. 6. Ve 32. Hafta arası bebeklerde 3 doz olarak uygulanır.
RV1 Rotarix® İnsan G1P1A[8] suşu içerir. Koruyucu veya thiomersal içermez. 6. Ve 24. Hafta arası bebeklerde 2 doz olarak uygulanır.
Aşı Etkinliği: Her 2 aşının da yapılan çalışmalarda aşılanma sonrası dönemde RV enfeksiyonu nedeniyle hastaneye yatış oranında %96’lık bir azalma olduğu gösterilmiştir.
REFERANSLAR: CDC. Epidemiology and Prevention of Vaccine Preventable Diseases 13th Edition. 2015; 311-321